Güney Koreli finansal düzenleyiciler, NFT pazarında düzenleyici netliği artırmak amacıyla “Sanal Varlık Kullanıcı Koruma Yasası” kapsamında yeni yönergeler yayınladı. İlgili yasa, 19 Temmuz 2024’ten itibaren yürürlükte olacak.
Daha önce NFT’ler genellikle sanal varlık sınıflandırmasının dışında tutulurken, yeni yönergeler belirli özelliklere sahip NFT‘lerin sanal varlık olarak sınıflandırılacağını belirtiyor. Bu özellikler arasında kitlesel olarak ihraç edilen, bölünebilir veya ödeme aracı olarak kullanılabilen NFT’ler yer alıyor.
Yönergeler, “içerik koleksiyonu amaçlı” tasarlanan NFT’lerin genellikle sanal varlık düzenlemelerinden muaf tutulacağını belirtiyor. İlk olarak, NFT’ler Sermaye Piyasası Yasası kapsamında menkul kıymet olup olmadığını belirlemek için değerlendirilecek. Menkul kıymet olarak kabul edilirlerse, menkul kıymet düzenlemeleri uygulanacak.
NFT’lerin sanal varlık olarak kabul edilmesi için belirli kriterler bulunuyor. Bu kriterler arasında, büyük miktarlarda veya seriler halinde ihraç edilen ve benzersizliğini yitiren NFT’ler ile daha küçük birimlere bölünebilen NFT’ler yer alıyor. Ayrıca, mal veya hizmetler için doğrudan veya dolaylı olarak ödeme aracı olarak kullanılan veya diğer sanal varlıklarla değiştirilebilen NFT’ler de sanal varlık olarak sınıflandırılacak. “Büyük miktarlar” için belirli bir eşik değeri belirtilmemiş, bu da düzenleyici kaçakçılığı önlemeyi amaçlıyor.
NFT dağıtımı ve yönetimi ile ilgilenen işletmeler, bu yönergeleri dikkatle incelemeli. Bir NFT sanal varlık olarak nitelendirilirse, işletmeler “Özel Finansal Bilgiler Yasası” kapsamında sanal varlık işletmecisi olarak kaydolmak zorunda. Bu, NFT’lerin satışı, değişimi, transferi, depolanması, yönetimi veya aracılığı faaliyetlerini kapsıyor. Uyumsuzluk durumunda cezai yaptırımlar söz konusu olabilir.